
Het leerlingenvervoer in Den Haag wordt door ouders als problematisch ervaren, met klachten over lange wachttijden, onveilige situaties, en onvoldoende begeleiding. Zo zijn er gevallen van overprikkelde kinderen, chauffeurs die niet goed opgeleid zouden zijn, en zelfs een situatie waarin een kind "ontvoerd" werd. Ondanks de klachten lijkt er weinig te worden gedaan om het systeem te verbeteren. Dit meldt Omroep West.
Sanne uit Den Haag heeft ernstige klachten over het leerlingenvervoer van haar zoon. Ze noemt het voorval waarbij haar zoon niet snel genoeg uitstapte en het taxi-busje vervolgens wegreed als een "ontvoering." Pas anderhalf uur later werd haar zoon uiteindelijk thuis afgeleverd, nadat ze de politie had gebeld. Sanne heeft hierover een klacht ingediend bij de gemeente Den Haag, maar heeft sindsdien geen verdere informatie ontvangen over de behandeling van haar klacht.
Jorieke*, moeder van een zoon met een zeldzaam syndroom, ervaart soortgelijke problemen. Haar zoon wordt vaak te laat opgehaald, zoals laatst toen hij tot 18.00 uur op school moest wachten terwijl hij al om 15.15 uur vrij was. De school belde uiteindelijk, maar de taxi arriveerde pas anderhalf uur later.
Klachten over chauffeurs en opleiding
Een belangrijk punt van zorg is de opleiding van de chauffeurs van Noot Personenvervoer. Sanne en Jorieke maken zich zorgen dat de chauffeurs niet voldoende voorbereid zijn op het rijden met kinderen, vooral kinderen met speciale behoeften. Zo stelde een chauffeur van Noot dat hij niet was geïnstrueerd voor het vervoeren van kinderen met een beperking, terwijl hij in werkelijkheid verantwoordelijk was voor het leerlingenvervoer.
Ook andere ouders uiten bezorgdheid over de onveilige situaties die zich voordoen. Een incident betrof een bus met een lekke band, waarbij kinderen meer dan een uur in de bus moesten wachten zonder adequate communicatie van de chauffeur. Dit soort situaties roept vragen op over de procedures bij pechgevallen en de veiligheid van de kinderen.
Begeleiding op de bus als oplossing
Zowel Jorieke als Sanne zijn van mening dat de oplossing ligt in het toevoegen van begeleiders aan de bussen. Jorieke stelt voor om de functie van taxichauffeur aantrekkelijker te maken met een goed salaris, zodat er geen tekort aan chauffeurs ontstaat. Daarnaast pleit ze voor het inzetten van begeleiders die ervoor zorgen dat de kinderen veilig en rustig de rit maken. Sanne bevestigt dit en vertelt dat er bij haar zoon in de bus een situatie was waarbij een ander kind een woedeaanval had en het stuur aan de snelweg trok. Dit soort incidenten benadrukt voor haar het belang van adequate begeleiding.
Reactie van Noot Personenvervoer
Noot Personenvervoer zegt niet in te kunnen gaan op specifieke gevallen, maar laat weten dat hun chauffeurs beschikken over de wettelijk vereiste documenten, waaronder een verklaring omtrent het gedrag. Volgens de directeur van Noot worden alle chauffeurs uitgebreid opgeleid voor het vervoer van leerlingen, maar ook voor het omgaan met andere reizigers.
Het contract tussen Noot en de gemeente Den Haag loopt nog door tot minimaal 2029. De gemeente heeft aangegeven het contract niet open te breken, maar wel in gesprek te blijven met Noot om verbeteringen door te voeren. Boetes kunnen opgelegd worden als de kwaliteit van het vervoer niet voldoet aan de afgesproken normen.
* De naam Jorieke is fictief en bekend bij de redactie van Omroep West.
Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer